Oesterzwammen à la grecque

Oesterzwammen à la grecque

Oesterzwammen op Griekse wijze

Bereidingswijze:

Champignon à la grecque? Dat is zo passé! Oesterzwammen op Griekse wijze! Deze huisgemaakte oesterzwamvariant met een vlezige bite is de perfecte mix tussen umami, zoet en zuur. Een heuse upgrade voor je boterham!

Snijd de oesterzwammen langs de plaatjes in reepjes van 1,5 cm. Heel lange repen kan je nog eens halveren.

Snipper de ajuin fijn.

Verhit een neutrale olie (zoals zonnebloem- of arachideolie) in een pan en doe de oesterzwammen erbij. De eerste 2 à 3 minuten blijf je eraf! Niet roeren, laat de zwammen mooi bruin worden. Daarna kan je eens roeren en nog 3 minuten verder bakken tot de zwammen mooi bruin gebakken zijn.

Haal de zwammen uit de pan en doe eventueel een beetje extra olie in de pan. Doe de ajuin met de veenbessen, pimentbessen, peperbol, laurierblad en chili in de pan en bak tot de ajuin zacht en aromatisch is.

Roer de tomatenconcentraat, sojasaus, sherryazijn, peterselie, suiker en water erbij en laat het geheel pruttelen, tot de saus een beetje ingedikt is. Proef en kruid met zout en versgemalen zwarte peper.

Laat even afkoelen in de pan en roer en tenslotte de lijnzaadolie onder. Doe alles in een potje en laat het goed afkoelen in de koelkast. Het is de volgende dag het lekkerst (en bewaart wel een week in de koelkast)!

 

Tips van de Zwambohuiskok

  • Laat de gedroogde kruiden zeker vanaf het begin meebakken, zo kunnen ze hun aroma’s optimaal vrijgeven.
  • Geen sherryazijn in huis? Je kan ook appelcider-, rode wijn- of balsamicoazijn gebruiken om deze oesterzwammen op Griekse wijze een extra toets te geven.
Oesterzwammen à la grecque

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor een klein potje (denk de grootte van de saladepotjes die je in de supermarkt koopt 😉):

250 gram oesterzwammen
1 kleine ajuin
2 el gedroogde veenbessen
2 pimentbessen (of jeneverbessen)
1 zwarte peperbol
1 laurierblad
¼ tl chilivlokken (of cayennepeper)
3 el tomatenconcentraat
1 el sojasaus
1 el sherryazijn
1 tl fijngehakte peterselie
¼ tl suiker
50 ml water
2 el lijnzaadolie

Oesterzwammen à la grecque

Andere gerechten

Oesterzwampesto

Pesto is een typische Italiaanse smaakmaker met als belangrijkste ingrediënten basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie en… oesterzwampoeder!

Lees meer »
Schuiven naar boven