Venkel en oesterzwammen, dat is misschien niet de combinatie die je zo meteen voor ogen had. Maar ze doen het goed samen. En dat komt vooral omdat oesterzwammen heel makkelijk andere smaken opnemen en dus prima te combineren zijn met allerlei groenten. “Les goûts se marient facilement”… zoals de Fransen zeggen. Je zou van minder het water in de mond krijgen.
Dit eenvoudige gerecht maak je snel klaar door de oesterzwammen samen met de versnipperde lente-uitjes te bakken, terwijl je de kleingesneden venkelknol een paar minuten in de microgolf laat garen. Die voeg je dan toe aan de pan met met oesterzwammen. Peper en zout erbij, en dan een tiental minuutjes op een lager vuur laten sudderen.
Wil je nog wat meer uitgesproken smaak, dan voeg je hier nog een teentje look, wat witte wijn, room en/of peterselie toe.
Het is een volwaardige groentenschotel die je met aardappelen of kroketten kan opdienen. De liefhebbers van vlees, vis of kip kunnen er makkelijk hun favoriete hap aan toevoegen.
Wistjedatje
Koop je venkel rechtstreeks bij de (bio-) boer, dan hangt het loof er nog aan. In de supermarkt vind je meestal enkel de knol. Voeg tijdens de laatste minuut de jongste scheuten van het loof toe aan de oesterzwammen. De smaak is even verfijnd en je kan de knol in een ander gerecht gebruiken.