Zwambo Essential Poeder

Oesterzwampoeder?

Oesterzwampoeder! Hoe kom je erbij? Eenvoudig, overschotten. En wat is er triestiger dan mooie, verse, hypergezonde oesterzwammen te zien wegkwijnen in de koelkast? Dus plukken we ze vers en wat we niet meteen kunnen verkopen wordt sito presto gedroogd en verpulverd. Zo blijven alle goede voedingstoffen bewaard, samen met het subtiele aroma van een verse oesterzwam.

Hoe doen we dat?

Drogen gebeurt aan 60°C in een speciale droogoven. Die temperatuur is nodig om een eiwit af te breken dat een allergische reactie kan uitlokken. Reden waarom je oesterzwammen best niet rauw eet, toch niet als je er gevoelig voor bent. Na een aantal uren in de droogoven zijn de zwammen meer dan 90% van hun gewicht kwijt. De verschrompelde vruchtlichamen worden dan verpulverd en meteen in een goed afgesloten pot bewaard.

Wat doe jij ermee?

Pesto met poeder van oesterzwammen
Pesto met oesterzwampoeder

In de saus draaien: of het nu spaghettisaus, roomsaus of een gewone bechamelsaus is, Zwambo Essential poeder maakt ze smeuïger en geeft er een subtiele toets aan… van zwammen, natuurlijk. Proberen! Je wilt niet meer zonder. Dat verzeker ik je! Speciale vermelding voor prei in witte saus en balletjes in roomsaus met selder. Balletjes in tomatensaus laten zich overigens ook keurig verorberen met wat zwampoeder.

Een overheerlijke hummus  maken: zo heb je hem nog nooit gegeten. Lees hier hoe je hem klaarmaakt.

Al eens pesto met poeder van oesterzwammen geprobeerd? Een absolute aanrader! En hier is het recept. 

In de soep draaien: enkele soeplepels toevoegen aan een groentesoep om ze een rijkere smaak te geven of van nul beginnen, zoals bij een gewone champignonroomsoep. Dwz. een seldersteel, het wit van 1 prei, een ui en wat aardappelen stoven. Kokend water erbij en enkele soeplepels Zwambo Essential poeder. Kruiden naar believen en afwerken met room en een takje peterselie. Zo eenvoudig lekker kan het leven zijn.

In de puree draaien: aardappel-, knolselder-, aardpeer- of andere puree zonder – of met heel weinig – vet bereiden. Door er Zwambo Essential poeder aan toe te voegen wordt de afgegoten puree gebonden en glad, alsof je er een vette klont boter had laten in smelten. Dat kan je trouwens nog altijd doen als je dat lekker vindt.

Paneren: als je de volgende keer je eigen schnitzels of kroketten paneert voeg dan een soeplepel oesterzwampoeder aan het paneermeel toe. Moet ik nog zeggen dat dat héérlijk smaakt?

Je immuunsysteem een boost geven: oesterzwammen zijn subtiel van smaak, maar gaan nooit overheersen. Daarom kan je het poeder vrijwel dagelijks aan je gerechten toevoegen. Want ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en sporenelementen, waaronder vitamine D en I-interferonen. In deze tijden kunnen die het verschil maken.

Niet alle oesterzwampoeder is oesterzwampoeder

Dubbel zoveel tegen de helft van de prijs? En bio-gecertificeerd? Ja, zo vind je er ook. Waarom is ons poeder dan zoveel duurder? Ten eerste omdat het niet van buiten de EU komt. Dat maakt een heel verschil in certificatie: non-EU certificaten worden door het land van herkomst uitgegeven en een aantal daarvan hebben een zeer dubieuze reputatie. Dat is niet het geval voor EU-landen, waar dezelfde standaarden gehanteerd worden in alle lidstaten. Je bent met andere woorden zeker dat EU-bio ook echt bio is.

Een tweede reden is dat het helemaal niet zeker is dat het om zuivere oesterzwammen gaat: het poeder wordt maar al te vaak ‘versneden’ met andere stoffen of andere zwammen om de productiekosten te drukken. Bij sommige paddenstoelen, zoals bvb. de cordyceps, wordt het mycelium zelfs mee vermalen in het poeder. Voor de duidelijkheid, bij ons en bij alle andere paddenstoelenkwekers wordt het mycelium weggegooid of verwerkt tot compost, nadat alle paddenstoelen uitgekomen zijn.

Oesterzwampoeder
Schuiven naar boven